torsdag 11 november 2010

Världstouren

Vi har vant oss vid att USA-touren är den stora touren med de stora pengarna och de stora spelarna. Inte minst har jänkarna själva vant sig vid detta. Det är svårt att tänka om men mycket - bla det sätt på vilket touren styrs och krisen i den amerikanska ekonomin - talar för att USA-touren inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att betraktas som en slags regional företeelse.


Europatouren har under det senaste decenniet förvandlats till vad som väl snarare bör kallas en världstour. I vart fall är det för mig inte alldeles självklart att en tour som visserligen har sin tungdpunkt i Europa men som omfattar tävlingar i Asien, Afrika, Australien och (om man räknar in de majors och WGC-tävlingar som räknas in i touren) Amerika är en europatour. 


Europatouren attraherar också spelare från nya golfnationer och det är inte alldeles givet att världsettan om några år är en europé eller en amerikan. Det kan precis lika gärna vara en indier eller en kines. Den nuvarande världsettan, Lee Westwood, spelar huvudsakligen på europatouren. Den blivande världsettan Kaymer likaså och  även McIlroy som förmodligen kommer att vara världsetta (eller åtminstone hugga på den positionen) inom kort.


Är det inte hög tid att lägga varumärket European Tour till handlingarna och kalla den för vad den faktiskt är?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar