De som är middags- eller lunchätare snarare än golfare bedömer naturligtvis ofta ett klubbhus uteslutande utifrån restaurangen och visst är det ett plus om det finns en trevlig servering men det är alls inget måste. Restauranger med guldkrogspretentioner och vita dukar är trevliga i och för sig men inte riktigt vad jag vill ha på en golfklubb. Där vill jag kunna bli serverad och känna mig bekväm även om jag är ledigt golfklädd snarare än uppsvidad i kavaj, slips och blanka skor.
Roslagens GK |
Många golfare närmast kräver att klubbhuset ska inrymma en bemannad reception. Själv har jag inget egentligt behov vare sig av någon som ler servilt mot mig när jag anländer eller som jag kan köra med. Bollränna och en låda att lägga greenfeen i funkar för mig. Därefter kommer en pro, gärna med en liten shop på önskelistan.
Roslagens GK:s klubbhus |
Det K-märkta lilla klubhuset på Viken |
Det är naturligtvis svårt och blir nästan alltid orättvist när man börjar jämföra. En ny klubb kan sällan ha annat än ett nytt och modernt klubbhus och ett sådant har inte, i vart fall inte de första decennierna, samma förutsättningar att ha en genuin atmosfär och att andas golfhistoria och tradition som en äldre klubbs gamla klubbhus har. Som retrogolfare är jag naturligtvis ohjälpligt partisk och mitt hjärta klappar för de äldre byggnaderna. Mest klappar det, som sig bör, för hemmaklubbens klubbhus. Fast Vikens klubbhus tilltalade mig mycket. Detta sagt så finns det många nyare klubbhus som är mycket trevliga. Men det får vi ta en annan gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar