fredag 2 mars 2012

Lädergrepp

Slipon-greppet (gummigreppet) var förvisso en praktisk uppfinning för oss golfare men ingenting går upp mot känslan av att greppa om ett lädergrepp. Ikonen Arnold Palmer var känd, bland annat, för att under ronderna hålla på och fixa med (linda om) sina grepp.


Fortfarande finns lädergrepp (av slip on- typ) att köpa. Det kan vara en idé om man har ett riktigt fint gammalt set klubbor som man vill höja litet extra. Annars så kan man ju, för all del, fortfarande ordna sina egna lädergrepp enligt den gamla modellen, dvs linda skaftet med isoleringsband och sedan lägga på en skaftlinda. OM man lyckas hitta en (eller ettgäng) skaftlinda. Tyvärr är det ännu svårare att få tag på de "caps" med vilka lindan fixerades i skaftänden. Är det någon av bloggens läsare som har tips på den fronten så posta gärna en kommentar!


Men vad gör man då om man har en gammal klubba (eller ett set!) med torra och hala lädergrepp? Är det bara att skära bort eländet och montera nya gummigrepp? Inte nödvändigtvis.


Precis som med gummigrepp så är det smuts som är lädergreppets första fiende. Ofta nog så räcker det med att göra rent greppet för att det ska kännas mer eller mindre som nytt. Den andra fienden är uttorkning. När det gäller lädergrepp så finns det, dessbättre, ett gammalt beprövat universalmedel som verkar mot båda dessa fiender. Nämligen sadeltvål. Länken här intill är bara ett exempel. Sadeltvål finns i alla hästsportbutiker, hos Lantmännen (Granngården) och till och med på Ö&B.


Proceduren brukar stå på förpackningen. Knepet, om man har grepp som fått ligga och torka alldeles för länge, är att upprepa behandlingen några gånger (tills greppet känns OK). Skulle upprepade behandlingar, säg max 5 (detta eftersom varje behandling tillför greppet mera mjukgörande ämne, vanligen glycerin) inte ge önskat resultat så får man gå vidare. Men det får bli ett annat inlägg.

4 kommentarer:

 1. Lädergrepp är underbara! Ångrar fortfarande att jag efter 12år greppade om mina Joe Powell. Något tips om var man kan köpa sliponlädergrepp?

  SvaraRadera
 2. Det finns en tillverkare som heter Leathermaster. Det kan du säkert googla på.

  SvaraRadera
 3. Sorry! Grip Master heter dehttp://www.thegripmaster.com/golf_grips_wizards.html...

  SvaraRadera
 4. Gripmasters EU-distributör vill att man beställer via något svenskt "fitting centre" (som ännu inte finns - trots det vägrar de att sälja direkt till konsument..). Tack o lov kunde jag beställa via www.gamolagolf.co.uk och på så sätt slippa extra kostnader från svenska mellanhänder.

  SvaraRadera