onsdag 10 november 2010

Arnie och Jack

Låga scorer i all ära men golf är mest intressant och spännande när det handlar om matchspel. En slagtävling blir egentligen aldrig riktigt fängslande förrän under de sista nio hålen och då bara om två (eller flera) spelare verkligen kämpar om segern. Under en begränsad tid kan kanske en spelare som är klart överlägsen alla andra skapa intresse men ingenting går upp mot när två stora spelare kämpar om att vara nummer ett. 

Visst var det spännande när Tiger Woods slog igenom och visst hade man hoppats på att någon - Els eller Mickelson - skulle kunna hålla emot så att vi fick en slags repris på dramatiken när den populäre mästaren Arnold Palmer och den unge Jack Nicklaus under några år på 1960-talet trollband golfpubliken (och mer eller mindre delade upp den i två läger). När två spelare på det sättet ställs mot varandra handlar det, oavsett spelformen, om matchspelets dramaturgi.

Länken ovan går till en artikel som behandlar rivaliteten mellan Palmer och Nicklaus men den verkliga behållningen är Slim Aarons fotografier. Palmer, med en cigarett i mungipan och skjortan hängande över byxlinningen, blev ju något av en stilikon. Nicklaus var kanske inte lika fotogenisk men med det spel han hade, över flera decennier, spelade det mindre roll.

Foto: Slim Aarons. Bilden från theselvedgeyard.com

På bilden ovan där de båda håller fram sina drivers inför särspelet på Oakmont 1962 kan man se att Palmer då spelade med en Hogan Speedslot (precis som jag gjorde i helgen!) medan Nicklaus, som alltid, håller i en MacGregor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar