lördag 20 november 2010

Närspel

Tionde hålets utslag. Rakt ut mot havet och, för det mesta, rakt in i vinden.

När vi, i gryningen, kom till Kronholmen möttes vi av en skylt som sade att man måste använda sk slagmatta, Några sådana hade vi inte med oss och eftersom klubbhuset var obemannat var det inget att göra åt saken. Vi genade därför tvärs över ön till När. Där var hål 10-18 öppna för spel och några mattor var inte påbjudna. Det blev tre varv i det novembergråa vädret.


När GK är, för övrigt, Gotlands (och en av landets) trevligaste bana. En riktig feelgood-bana. Inte särskilt lång. Par 68. Opretentiös. Bra turf. Utsatt för vinden de dagar det blåser och man kan se litet av havet från vissa av hålen.


Banan kom till sedan golfentusiasterna på orten (de flesta förmodligen sommargäster) blev påkomna med att spela golf i det fria ute på Närsholmen. Detta hände när den ryske regissören Tarkovskij spelade in sin film Offret där. Inspelningen och det pådrag den förde med sig tilldrog sig en hel del intresse och tydligen så var det någon tjänsteman från länsstyrelsen som var utsänd för att kontrollera att givna tillstånd följdes. Denne fick då syn på några golfare ute i terrängen varpå det snabbt blev stopp för det nöjet. Golfarna flyttade sina övningar till en närbelägen (!) hästhage där de först sex hålen lades ut. I flera år samsades golfare och hästar. Banan växte sedan till en riktig 18-hålsanläggning med range och klubbhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar