tisdag 16 november 2010

California Classic Riviera


De flesta persimmonklubbor var intill förväxling lika. Formgivningen präglades inte lika mycket av effektsökeri som dagens och inte heller var den klassiska utformningen patentskyddad. Detta medförde att marknaden var öppen för betydligt fler tillverkare än vad fallet är nuförtiden då allt handlar om snabba modellbyten och stora volymer. 


Det var också så att mindre kända tillverkare kunde slå sig fram och om man inte nödvändigt ville betala för att det skulle stå MacGregor, Spalding eller Titleist på kubborna så kunde man hitta riktigt bra grejor till ett vettigt pris. Många mindre tillverkare (och klubbpron) som gjorde persimmonklubbor mer eller mindre hantverksmässigt och i små serier eller på beställning. Där kan man verkligen tala om custom. Det var dessutom betydligt enklare att avgöra vad som var bra och vad som var skräp. Åtminstone om man förstod att bedöma virket och hantverket och hade känsla för om klubborna var rätt balanserade.


Klubborna på bilden ovan (en träfyra och en driver) är åttiotalsklubbor från den tämligen okända tillverkaren California Classic. Modellen heter Riviera (antagligen efter den klassiska banan. Hur bra klubbor som helst trots att de, på sin tid, var relativt billiga. Och snygga med mörkbrun finish och den röda insert med fyra skruvar monterade som ett ruteress som jag gillar. Setet omfattar driver, spoon, lillspoon och träfemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar