onsdag 3 november 2010

Wilson Walker Cup

En nybörjarklubba från mitten av 1970-talet.


Nuförtiden anses bladklubbor vara så oerhört svårspelade att andra än scratchspelare överhuvudtaget inte bör fundera på att spela med sådana och ofta framhålls, av bladklubbornas otaliga fiender, att många tourspelare numera spelar med sk förlåtande klubbor. Ändå var det inte så förfärligt länge sedan ett halvset med några bladklubbor och två träklubbor ansågs vara en alldeles utmärkt nybörjarutrustning. Det var rätt då och det är rätt nu också.


Det som gör de moderna och förlåtande klubborna just förlåtande är att man byggt in en massa kompensationer för  de vanligaste fel nybörjare och andra, mindre skickliga, golfare gör. Tanken är att att klubborna ska leverera hyfsade slag även om den som slår gör fel. Så långt är allt gott och väl. Med sådana klubbor kan nybörjaren ge sig ut på banan utan att först ha tillägnat sig en någotsånär korrekt teknik. Problemet är att de flesta som börjat spela med sådana klubbor (och fått inpräntat i sig att bladklubbor är omöjliga att spela med för andra  än extremt skickliga golfare) aldrig får annat än en halvtaskig teknik och en dito bollträff. De klubbor de spelar med ger dem varken den  feedback eller det incitament att lära sig att slå bollen på rätt sätt som en bladklubba naturligt ger.


Fast det är klart att nuförtiden så finns det ju launch monitors, svingstudios och andra högteknologiska underverk genom vilka man kan få siffror och grafer på det man inte kan känna i klubban när man träffar bollen. Det kanske är ett framsteg? Själv tycker jag att det är enklare att spela med en klubba som tydligt talar om för mig om jag gjort rätt eller fel.


Hela setet (utom bladputtern), i den vackra vinylbagen, så som det såldes ca 1975. 


Wilson Walker Cup är ett exempel på hur ett typiskt halvset för nybörjare såg ut för några decennier sedan. Setet på bilderna, som tillhör Micke, är dessutom i mer eller mindre nyskick (och de repor som pryder klubborna tror jag att han själv har gjort). (Walker Cup är den återkommande matchtävlingen mellan amerikanska och brittiska (inklusive Irland) amatörer som spelats sedan 1922. Den heter Walker Cup för att hedra den dåvarande ordföranden för det amerikanska golfförbundet (USGA) George Herbert Walker. Walker är, för övrigt, vad W. står för i George W. Bush (den förre amerikanske presidenten) och det beror på att George H. Walker var hans farfarsfar.)


En intressant detalj, för att återgå till de klubbor som det här inlägget handlar om, är att "träklubborna" inte alls är gjorda av trä utan gjutna i ett slags plastmaterial. Dock är de traditionellt utformade och, tycker åtminstone jag, riktigt snygga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar