fredag 26 november 2010

Sämre finish!

Jag kan inte riktigt förstå varför en golfbana ska vara så perfekt. I mina ögon är det något sjukt med fairways som är så jämna, både till färg och textur, att det lika gärna kunde vara konstgräs. Och varför ska det vara så förbaskat grönt? Gult och brunt i olika nyanser är också vackra färger. Och varför ska det vara maskinklippt så långt ögat kan nå? Högruff kan vara både estetiskt tilltalande och ett intressant element i spelet.


Greenerna är till för att rulla bollen på och gräs är mest i vägen. Ju mindre gräs desto bättre rullar det. Dessutom vill vi (i alla fall vill jag det) gärna ha hårda greener. Folk som inte begriper mycket om golf uttalar sig ofta positivt om "täta, gröna greener". Det är sällan en green som är beväxt med tätt och grönt gräs är särskilt bra. Torr, hård och brun är att föredra. Fast jag har nog aldrig hört någon, uppskattande, säga att en bana hade väldigt bruna och fina greener.


Inte heller på fairways behövs särskilt mycket gräs. Är underlaget tillräckligt bra behövs egentligen inget gräs alls. Alltför många banor är på tok förmycket gräsmatta och alldeles för litet golfbana. Man gödslar och vattnar till förbannelse och sedan får man lägga en förmögenhet i man/maskintid och drivmedelskostnader för att hinna klippa ned eländet så att det överhuvudtaget går att spela golf på underlaget.


De ursprungliga golfbanorna var allt annat än perfekta. Det gräs som eventuellt växte var det som fanns där alldeles av sig självt och man hade inte ens gräsklippare. På den tiden hade man inte färg-TV (och tusan vet om man ens hade radio). Färg-TV:n har förmodligen betytt mycket mer för hur våra golfbanor ser ut idag än någon annan teknisk landvinning. När golfare världen över fick se Augusta National i Technicolor förbleknade (bokstavligt talat) alla andra banor i jämförelse. Alla ville vara lika gröna. Det har förekommit såväl att man målat greener inför TV-sändningar som att man använt olika filter på kameralinsen för att banan ska se perfekt grön ut i bild. Yuck! Men skruv tog det och grönt blev idealet. Till och med gamla klassiska linksbanor förstördes med olämpliga grässorter, bevattning och övergödning.


Naturen är inte bara grön. Den är brun och gul (och en massa andra spännande färger) också. Det  bör golfbanorna också tillåtas att vara. Var glad om din hemmabana ser litet mer intressant ut nästa säsong. Det är ett hälsotecken. Är det ett perfekt grönt underlag man är ute efter så finns ju alltid biljard. Eller pingis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar