tisdag 23 april 2013

Järntrean

Förr var järntrean en självklarhet. Den ingick i setet. Man hade en i bagen. Så var det bara. Järntvåor, för att inte tala om ettor, var inte i samma mån obligatoriska men utan en järntrea var det inte ett helset. Att kunna hantera järntrean var golfarens adelsmärke. Alla visste, mer eller mindre, hur man skulle göra med en järnfemma men trean sållade agnarna från vetet och pojkarna från männen.

Idag är det annorlunda. Tillverkarna säljer, utan att skämmas, set som inte innehåller lägre numrerade järnklubbor än femmor. De längre järnen är ersatta med vad som kallas hybrider och det vet vi ju vad det är. Omdöpta träsjuor (även kallade gubbsjuor). Det är faktiskt en smula imponerande att tillverkarnas marknadsföringsavdelningar lyckats få gubbsjuorna att verka litet häftiga.

Hur använder man då en järntrea? För er som inte vet så hänvisar jag till bilden ovan. Ta ut linjen mot målet och lägg klubban på marken parallellt med densamma. Ställ sedan upp och slå med jrnfemman (eller annan lämplig klubba). Nuförtiden säljs neonfärgade plastpinnar med samma funktion som järntrean men de ser så himla fåniga ut i bagen. Nästan lika fåniga som träsjuor.

3 kommentarer:

  1. Å andra sidan så har ju många av dagens "järn6:or" en loft på 26-27 grader, vilket skulle innebära att en järn3:a i ett sånt set skulle ha en loft neremot 15 grader, vilket ju är helt horribelt.
    Å andra sidan så ligger ju PW i ett sånt set någonstans mellan en "äkta" järn-8 och järn-9. Om man fyller på med klubbor i övre eller nedre änden spelar ju ingen roll egentligen, men det är ju tråkigt att allmänheten är så fixerade vid längd att de går på tricket med en simpel ommärkning av numrorna.

    SvaraRadera
  2. Det är inte bara loften som skenat iväg utan även skaftlängden. Dagens långa järn har för litet loft, för långa skaft och oftast för upright lie för att vara spelbara. Faktum är att järntreor enligt den gamla standarden är hanterbara även för oss vanliga golfare men eftersom jag sällan bär ett helset så hör järntrean till de klubbor som oftast får stanna hemma.

    SvaraRadera