torsdag 7 oktober 2010

Top-Flite Custom Made

Top-Flite är ett varumärke som dagens golfare antagligen mest förknippar med billiga bollar. Nu har i och för sig Top-Flite länge tillverkat riktigt bra bollar (men valde att sälja premiumbollarna under namnet Strata) så det är oförtjänt när folk fryner på näsan åt allt i bollväg som bär namnet Top-Flite. Fast å andra sidan var den gamla Top-Flite XLII (som man fortfarande kan hitta fossil av ute i ruffen) en riktig rysarboll.

Namnet Top-Flite ägs av Spalding (som, sedan 2003, ägs av Callaway) och de klubbor som i dag förses med Top-Fliteloggan är rena lågprisprodukter. Annat var det förr. Och bättre.

 

Spalding har tillverkat golfklubbor i över ett sekel. Vid det förra sekelskiftet revolutionerade man tillverkningen av smidda järnklubbor då man introducerade sk drop forging, en process där en mekanisk hammare snarare än smedens muskelkraft bankade ut klubbämnena. 

I mitten av 1980-talet släpptes ett av de snyggaste Top-Flitebladen: Top-Flite Custom Made. Designen bygger på det klassiska Top-Flite Professional från sent 1960-tal. Under 1980-talet var Spalding fortfarande ett av de ledande märkena när det gällde järnklubbor. Bland de spelare som då svingade deras smidda blad kan nämnas Greg Norman, Lee Trevino, Raymond Floyd, Craig Stadler och Nick Price.

Top-Flite är inget att rynka på näsan åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar