tisdag 26 oktober 2010

Ben Hogan Apex PC


Alla apexblad är klassiker men vissa av dem mera så än de övriga och till de mest klassiska hör Apex PC som tillverkades under åren 1983-87 (och alltså efterträddes av det tidigare presenterade Redline). Bladet har hög tyngdpunkt, smal sula och smal topline. En ren design och prytt endast med Ben Hogans autograf och PC i en liggande oval. Ovalen är placerad bakom och är ungefär lika stor som sweetspoten.


PC står nämligen för Percussion Center, vilket är det samma som sweet spot, och det är vad den här klubban handlar om. Varken mer eller mindre. Så mycket som möjligt av massan koncentrerad där den gör mest nytta för en spelare med ren bollträff, dvs bakom den minimala sweetspoten. Hogan tog det här med golf på stort allvar och hade höga krav, främst på sig själv men även på de klubbor som bar hans namn, och han designade inte apexbladen för lata spelare som ville komma undan med dåliga slag eller som inte var villiga att träna tills händerna blödde och kroppen värkte.


Apexbladen anses generellt höra till de mer krävande bladklubborna och Apex PC har ett rykte om att vara det kanske mest svårspelade apexbladet. Det är bara snack. Man får bara skärpa sig litet extra så är det inga större problem. Och även om det är en smula vrångt ibland och de dåliga träffarna verkligen känns i både leder och plomber så uppvägs det mer än väl av de riktigt rena träffarna. När man får perfekt kontakt mellan bollen och Percussion Center. Då spricker åtminstone mina läppar upp i ett leende och så tänker jag att precis så här måste det ha känts mer eller mindre varje gång mr Hogan  slog ett slag. Sådant är värt mycket.
Förresten så kanske det, trots allt, ligger ett uns av sanning i ryktet om hur svårspelade PC-bladen är för om man jämför dem med efterträdaren - Redline - så är den stora skillnaden att Redline har betydligt mer vikt lågt ner på baksidan av bladet (och en marginellt bredare sula). Inte så att Redline är någon direkt nybörjarklubba men i alla fall en nyansskillnad.


Apex PC är en ruggigt bra klubba och de flesta set som tillverkades hamnade i händerna på spelare som insåg detta och, i de flesta fall, spelade med klubborna tills de verkligen var utslitna och först då, med stor vånda, bytte ut dem. Det är därför, dessvärre, inte helt lätt att hitta set i bra skick men om du gör det så köp. Det är inget att ens fundera över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar