tisdag 19 oktober 2010

Mizuno TP-2000


I dag är retrogolfbloggen en månad gammal. Det måste firas med något alldeles extra. Något alldeles extra är Mizuno TP-2000, ett blad Mizuno släppte 1993 för att fira en kvalitetsutmärkelse man fått. 2000 syftar alltså inte på årtalet. Om jag förstått saken rätt så syftar det på antalet set som tillverkades av denna limited edition.

Eftersom syftet var att fira en kvalitetsutmärkelse så ville man naturligtvis visa sig på styva linan och TP-2000 är alltså det absolut bästa Mizuno kunde prestera 1993. Det räcker långt ännu i dag och enligt min mening så har varken Mizuno eller någon annan tillverkat några blad som ger TP-2000 smäll på fingarna.

Designen bygger på det legandariska mizunobladet TN-87. TN står för Tommy Nakajima. Vad 87 står för kan ni försöka lista ut själva. Tommy Nakajima har gått till eftervärlden kanske mest för sin insats i 1978 års The Open som spelades på St Andrews. Han var med i tätstriden när han på det 17:e hålet - Road Hole - lyckades putta (!) bollen ner i Road Bunker. För att komma ur bunkern tog han fyra slag på sig och tvangs att skriva en nia på kortet. Händelsen gav upphov till uttrycket The Sands of Nakajima.

Om TP-2000 finns inte mycket att berätta annat än att det är ett grymt fin blad. Jag vet inte om det skördat några framgångar på touren. Gissningsvis hamnade de flesta av seten i händerna på samlare men ett rykte gör gällande att Faldo spelade med TP-2000 ett tag när han hade kontrakt med Adams.
Loften är traditionella med en 50 graders PW, en 45 graders nia och därefter 4 graders intervall mellan varje klubba. Mitt set, som har nummer 0252, är skaftat med Nippon Dynaflex Gold i R flex och greppat med Lamkin PermaTac.

1 kommentar: