onsdag 23 februari 2011

Spalding Tour Edition


Ett av de sista (?) klassiska spaldingbladen. Definitivt ett av de snyggaste och en ruggigt bra klubba. Årsmodellen är 1985-87. Greg Norman var då den hetaste spelaren och han spelade och vann, bla The Open 1986, med Tour Edition. Det finns även en version med något annorlunda design som heter Tour Edition Custom Crafted och, efter Normans openseger, en version med "Shark" instansat.


Bortsett från de traditionella loften (järntvåan är specad till 20 grader och PW:n till 51 grader) och de något kortare skaften än dagens standard så är det en helt modern, eller om man så vill tidlös, design och vare sig känslan eller spelegenskaperna är sämre än hos de bladklubbor som görs idag. Det är, helt enkelt, svårt att få en bladklubba mycket bättre än vad Spalding lyckades med när de gjorde Tour Edition. Tyvärr började de därefter att tillverka gjutna cavity backs och har hittills inte hittat tillbaka.


Skaften är, naturligtvis, Dynamic Gold och lika naturligt så var de fabriksmonterade greppen Golf Pride Victory (och varför man lagt ned tillverkningen av det greppet begriper jag inte).
Klubborna på bilderna ovan har jag just lämnat ifrån mig. De är på väg till en annan golfare som jag känner ytligt via golf.se:s diskussionsforum och som där kontaktade mig och undrade om jag hade något juste gammalt  bladset att avvara. Jag hoppas att han ska gilla dem. Kanske blir han förvånad över hur pass bra klubbor man kunde göra för ett drygt kvartssekel sedan. Själv tog jag ett ömt farväl av dem i går kväll på Golfpunkten.


(Det där man ser längst ut på tån på klubborna är en stiliserad bild av en liten fågel som sitter på en boll, ett emblem som Spalding använde på flera olika modeller. Exakt vad den står för vet jag inte men en rimlig tolkning är att man velat markera att det här är klubbor för dem som jagar birdies.)

5 kommentarer:

 1. Dessa klubbor har hängt med mig under många herrans år. Har haft en paus i spelandet tills nu och inser att det kanske är dags att byta till något modernare, men samtidigt som du beskriver så är det fortfarande en riktigt bra klubba.

  Otroligt sköna de dagar som det stämmer.

  SvaraRadera
 2. Inser att det är dags att byta till något modernare? Är de utslitna? Eller är du bara ett offer för reklamen? Eller menar du att man, rent objektivt, gör bättre klubbor idag?

  SvaraRadera
 3. Haft ett långt uppehåll så träffbilden är inte längre vad den borde vara. Så lite hjälp på vägen med en ny mer lättspelad klubba kanske inte är fel.
  Säljs gör de inte...
  Tekniken borde gå framåt även på blad, men kanske inte i samma takt som på övriga typer av klubbor.

  SvaraRadera
 4. Fast med en mer lättspelad klubba är det svårare att hitta den perfekta bollträffen.

  SvaraRadera
 5. Precis, så är det, samtidigt som du får mer ut av golfen om du får ett jämnare spel. Tar tid att få en perfekt bollträff.

  SvaraRadera