lördag 9 oktober 2010

Hur mycket ger man bort?

Hur mycket, eller rättare sagt hur många meter, ger man bort om man väljer att spela med riktiga träklubbor med stålskaft jämfört med om man använder en modern titandriver med grafitskaft och moderna järnklubbor? Ibland ser man "tester" i olika golftidningar men då ofta gjorda så att man använt gamla bollar till de nya klubborna eller så att man bara jämfört "carry". Den här länken går till ett försök som gjorts under mer realistiska förutsättningar.

I försöket användes genomgående samma typ av boll - Titleist ProV1 - för alla klubbor. Längden inkluderade rull. Och resultatet? Jo, en genomsnittlig skillnad mellan en stålskaftad persimmondriver och en grafitskaftad titandriver på 13 %. För de som inte slår så vansinningt hårt var skillnaden mindre och för de riktigt långtslående större. Det stämmer rätt bra med min egen erfarenhet. Jag bedömer att jag är ca 10 % kortare med en persimmondriver. Det är ungefär samma skillnad som när jag slår ut med en modern spoon jämfört med utslag med en modern driver.

Till testresultatet kan läggas att skillnaden under vissa förhållanden är betydligt mindre eller, till och med, till persimmondrivernns fördel. Dagens drivers är optimerade för att ge en relativt hög bollbana och lång carry. Det är bra ibland men värdelöst i motvind. Vid slag rätt in i vinden kommer den längre bollbana en gammal persimmondriver ger till sin rätt. Även när man spelar på torra och hårda fairways blir slagen med de gamla klubborna förvånansvärt långa, detta då en lägre bollbanan ger avsevärt mycket mera rull än vad man får med en modern driver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar