torsdag 6 januari 2011

Golfpunkten

I ett tidigare inlägg skrev jag om Golfpunkten, golfhallen som ligger längs E18 mellan Stockholm och Norrtälje, precis vid avfarten mot Åkersberga och tvärs över vägen från Ullna sett. Jag tänkte inte mycket på det men enligt statistiken är detta det mest intressanta inlägg som postats här på bloggen. Nu är jag skeptisk mot statistik men att det inlägg jag kallade "En retro golfhall" på ganska kort tid kom att generera det högsta antalet sk sidvisningar är ett faktum.


Vad är det då som är så retro med Golfpunkten? Jo, naturligtvis, att den kom till innan metalwoods och grafitskaft kom att ta över golfscenen. I slutet av 1980-talet, när hallen byggdes, spelade de allra flesta med träklubbor av riktigt trä och de grafitskaft som fanns var dyra och dåliga. Det var en framsynt satsning som gjordes och den väckte (faktiskt!) internationell uppmärksamhet. Konceptet, en inomhusrange med utslagsplatser i flera plan, gissar jag att man helt enkelt snodde från Japan (och så mycket know-how som japanerna snott genom åren är väl inget att säga om det).

 

 Ett exempel på de internationella uppmärksamhet Golfpunkten rönt är att den inte bara omnämns utan även förekommer på bild i David Leadbetters bok (en av de många som i raskt takt producerades när det var dags att casha in medan Faldo ännu var het) "Positive Practice". Bildtexten lyder: "The young Swedish players I teach are particularly motivated to learn and improve, focused on becoming the best they can be. Avid practisers, they grow up in a culture which places great emphasis on self-improvement - witness the Dome, a state-of-the-art practice facility in Stockholm"

Efter cirka två decennier var hallen ganska trött och i behov av en renovering. Om jag förstått saken rätt så är det Ullna (i någon form) som köpt hallen (eller det bolag som äger den) av familjen Norrthon (som drivit den och den intilliggande  Rosenkälla golfbana) från starten.


 I samband med övertagandet genomgick Golfpunkten 2007 inte bara den välbehövliga renoveringen av själva golfhallen utan de övriga utrymmena byggdes om (och till) ganska radikalt. Entrén flyttades, den gamla puttninggreenen (ett skämt med supersnabb nålfiltmatta limmad på golvspånskivor) har ersatts med en ny och mycket bättre green och dessutom har man byggt en (suveränt bra) green där man kan träna chippning under hyfsat realistiska betingelser.

I övrigt finns en bemannad reception, en shop, en cafeteria där Viasats golfsändningar brukar rulla på två stora plattTVskärmar (av vilka en finns i anslutning till en bekväm soffgrupp där man, om man inte vill se på TV, kan bläddra eller rentav fördjupa sig i den golflitteratur som står i en liten hylla) och konferensutrymmen. Böckerna är genomgående några (eller åtskilliga) decennier gamla och ger alltså Golfpunkten extra retropoäng.


På det stora hela så har Golfpunkten blivit bättre. Mycket bättre än vad den var alldeles innan renoveringen/ombyggnaden. Själva hallen är ljusare och fräschare (men kall! Ta med en ylletröja!) och man har dessutom lyxat till det med fräscha bollar (Callaway Practice). Bollarna samlas in löpande med en automatisk uppfordringsanordning (som i vart fall innan renoveringen rätt ofta tjuvstannade) som forslar bollarna till två stora, öppna, lårar (en på bottenplanet och en på mellanvåningen, ur vilka man öser dem i hinkar som man sedan bär till sin utslagsmatta.

Det egentligen enda som inte förändrats till det bättre är att cafeterian, även om det som serveras är fräscht och aptitligt, är just bara en cafeteria. Förr fanns en, låt vara enkel, restaurang där man kunde få en inte alltför eländig dagens lunch och det passade mig perfekt eftersom jag i jobbet ofta åker sträckan Norrtälje-Stockholm och då brukar kunna passa på att stanna till för att slå några bollar. 

 Va? Var inte ALLT bättre förr? Jo, visst är det, åtminstone på det stora hela taget, så men det är med gamla golfhallar (och banor) precis som med gamla fina klubbor; De måste hållas i skick och ibland är det nödvändigt med en helrenovering. För att de ska kunna finnas kvar så att vi kan fortsätta att ha glädje av dem. Att genom en lyckad renovering ge Golfpunkten en livstidsförlängning är helt retrorätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar