onsdag 12 januari 2011

Kompensationer

Vilken bok om svingteori du än läser och vilken pro du än frågar så råder fullkomlig enighet på en punkt: Man ska försöka att svinga rätt och undvika kompensationer. Kompensationer för fundamentala svingfel kan visserligen, på kort sikt, motverka eller åtminstone dölja problemet men leder i förlängingen till andra fel och ytterligare kompensationer. Varje steg på den vägen leder allt längre från en bra sving.


Orden är mina men innebörden, budskapet, är autentiskt. Tror du mig inte så slå upp en bok eller fråga närmaste pro. Anledningen till att enigheten är total om att detta är det enda rätta förhållningssättet är att det är det enda rätta. Det är, som Carl Bildt sa, den enda vägen. Det är bara om man på grund av fysiska egenheter är oförmögen att svinga korrekt som det är tillrådligt att laborera med kompensationer. Eller om man egentligen inte bryr sig om hur man spelar, men då läser man knappast det här.


Det som är skumt, för att inte säga obegripligt, är att man när det handlar om utrustning tycks resonera precis tvärtom. Runt 95% eller mer av alla klubbor som säljs har, i varierande omfattning, inbyggda kompensationer. Det kan handla om offset, stängda klubbhuvuden, pervers viktfördelning och en massa andra påfund. Dessa klubbor är, om man ska hårddra det, från början byggda för att fungera optimalt endast med en felaktig sving. Det riktigt sjuka är att samma pros som predikar en korrekt sving säljer klubbor som inte går att använda med en sådan sving.


Ibland undrar man...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar