lördag 29 januari 2011

Tidernas mest framgångsrika klubba

1966, närmare bestämt den 6 maj, lämnade Karsten Solheim in en ansökan om patent på en putter som kom att bli epokgörande. Originalritningen hade han, när han plötsligt fick inspirationen och inget annat fanns till hands, gjort på omslagets till en 78-varvsskiva (snacka om retro!). De första exemplaren av PING Anser levererades samma år från fabriken i Scottsdale.Puttern blev en enorm framgång och efter 15 månader flyttades tillverkningen till en ny, och större, anläggning i Phoenix. Samtidigt (förmodligen för att man tillverkade nya gjutformar) förändrades designen. Förändringarna är emellertid så små att endast de som vet var de ska titta kan skilja en Scottsdale (eller Dale Head) från en Phoenix. Fast vet man så är det inte särskilt svårt. Enklast är att titta på märkningen på baksidan. Där står företagets adress och på de putters som gjordes i Scottsdale står det, helt enkelt, en scottsdaleadress och vice versa.Hundrtatals toursegrar och dussinvis med majortitlar har vunnits med en Anser. PING har själva lanserat otaliga versioner av puttern och ännu fler varianter har gjorts av andra tillverkare. Gjorts är förresten fel tempus. Görs ska de vara. Alla de stora namnen inom putterdesign  - Scotty Cameron, Bettinardi, T P Mills, Bobby Grace mfl - har skamlöst kopierat Solheims ikoniska design. Det har gjorts och görs anserputters i alla metaller och legeringar som någonsin använts för tillverkning av putters liksom ansers med alla kända typer av inserts.

Dessutom kommer då och då sk remakes av den ursprungliga modellen, den sk Scottsdale Anser. En äkta Scottsdale, dvs den av de som gjordes under de 15 månader de tillverkades i fabriken i Scottsdale, är ett mycket åtråvärt samlarobjekt, Det är även vissa av de nytillverkade kopiorna, som den på bilderna ovan (en numrerad upplaga). Annars håller jag, personligen, den version av Scottsdale Anser som släpptes på 1990-talet, i en beryllium/nickellegering, för att vara den bästa.

Vill man vara "in the know" så kan jag även berätta hur man avgör om en nygjord Anser (eller anserkopia) är en Scottsdale eller inte. De yttre tå- oc hälvikterna ( de som är präglade "PING" respektiva "ANSER" på bilden överst är mer avfasade (sluttande) på en Scottsdale är på en Phoenix. Skillnaden är naturligtvis uteslutande estetisk/kosmetisk men en Scottsdale är ändå en Scottsdale...

  1 kommentar:

  1. Kollade reprisen på ET-sändningen från Bahrein och det var påfallande många spelare, åtminstone av dom man följde med tv-kameran,som spelade med putters av liknande design.

    SvaraRadera