torsdag 23 september 2010

Wilson Staff Progressive


Wilson Staff Progressive kom 1993. Modellen bygger på Staff Fg-51, en bladklubba som släpptes två år tidigare. De korta progressivejärnen (PW-8)  är blad och identiska med motsvarande Fg-51:or. De längre järnen har en måttlig tå-häl-viktning men ser fortfarande ut som bladklubbor när man adresserar bollen. PW:ns loft är 49 grader och järntreans 22 grader. Skaftlängden (järnfemman) är 38 tum. Klubborna levererades som standard med Wilson Firestick stålskaft (tillverkade av True Temper och något lättare och med lägre flexpunkt än Dynamic Gold).


När klubborna utvecklades var Payne Stewart kontraktsspelare (staff player) för Wilson och han lär ha varit involverad i projektet som sägs ha avbrutits när Stewart bröt sitt kontrakt (och gick till Spalding). En historia gör gällande att Wilson då beslöt att släppa klubborna som de var - "a work in progress" - och att det ska ha gett upphov till namnet Progressive. En annan välkänd spelare som använde och vann med dessa klubbor är Vijay Singh.


Klubban var (eller uppfattades i vart fall som)  något mer lättspelad än motsvarande bladklubba och blev en storsäljare. Man kan ofta hitta välhållna eller sparsamt spelade set för runt tusenlappen på begagnatmarknaden och det får sägas vara ett bra köp. 


Ett kvitto på att modellen var lyckad (och står sig väl jämförd med mer moderna klubbor) är att Wilson återanvände designen  så sent som 1996 när man (efter att i ett decennium gjort sitt bästa för att kvadda sitt varumärke genom att rikta in sig på volym- och nybörjarklubbor) började anstränga sig för att återupprätta "Staff" som ett kvalitetsbegrepp släppte Staff Fi5 som sin top-of-the-lineklubba.

3 kommentarer:

 1. Lite sådär brevid, 1999 gjorde Wishon lite klubbor åt Payne Stewart, som grund så användes råmaterial från någon gång han hade jobbat åt lynx. Det blev visst mycket slipande å donande innan klubborna blev klara,, vissa rykten gör gällande att det i stort är samma/liknande klubbor som Wishon 555.Och av någon anledning så ändrades ju sulans utformning från 550m modellen till 555 m modellen..

  SvaraRadera
 2. I efterhand har det sagts att Stewart gjorde ett misstag när han gic från Wilson och det tyckte han, i efterhand, också själv. Här är en länk till en gammal intervju med honom.

  http://findarticles.com/p/articles/mi_m0HFI/is_1999_June/ai_54680036/

  SvaraRadera
 3. Efter första besöket på rangen med dessa i bagen, så säger jag;
  Äntligen ett järnset som gör det lätt att hålla ned bollbanan med!
  Kanske hjälper fire stick 2.8-skaften till en del, men den smöriga, solida bollträffen är huvudenas förtjänst!

  SvaraRadera