fredag 4 februari 2011

The Spirit of St Andrews av Alister MacKenzie

En bok bestående av texter av den kanske mest framstående banarkitekten genom tiderna - Alister MacKenzie, mannen bakom bla Augusta Masters, Cypress Point och Royal Melbourne - med ett förord skrivet av en av tidernas främste spelare - Robt. T. Jones, junior, gemenligen kallad Bobby Jones - måste helt enkelt vara något alldeles extra. Det är den också. The Spirit of St Andrews innehåller så mycket insiktsfullt, intelligent och intressant om golf och golfbanor att den är en av de böcker om golf jag skulle känna mig fattigare om jag aldrig hade läst. Ni som ännu inte tagit del av den har en berikande upplevelse framför er.

Innehållet i boken var sammanställt och klart för publicering redan 1934 men av någon anledning blev manuskriptet liggande i ytterligare sextio år innan det lämnades till tryckning. Det var rena turen att det inte kom att gå förlorat under den tiden.

Delar av innehållet, såsom MacKenzies mer handfasta råd om hur man anlägger en golfbana, är kanske daterat men mycket annat är lika giltgt idag som när det skrevs och det gäller kanske främst de synpunkter på hur en bra golfbana bör vara beskaffad som läggs fram i bokens andra kapitel.

Boken innehåller en hel del anekdotiska berättelser om den tidens stora spelare och är rikt illustrerad med intressanta svart/vita fotografier. Den mest intressanta illustrationen är dock den skiss av Old Course MacKenzie själv.

För oss hackare som är närmare sextio än vad vi är trettio är det särskitl inspirerande att läsa hur MacKenzie i mogen ålder uppnådde en betydligt högre spelstyrka än vad han haft i unga år. Det kan man läsa i kapitlet med rubriken "In the Seventies at Sixty".

En helt underbar bok. Ett måste i varje golfbibliotek Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar