måndag 1 oktober 2012

Svårigheter och hinder

Golf spelas i naturen. Nja, det där stämmer nog inte riktigt. Jag tar om från början. Golfbanor ligger i naturen. Eller åtminstone där det var natur innan det blev golfbana. Fast det där stämmer ju inte heller. Ofta var det ju någon (annan) form av kulturlandskap där golfbanan ligger innan golfbanan lades ut där. Hur som helst så är golfbanan en blandning av det naturliga och det artificiella. Så är även golfspelet.

Reglerna, till exempel, är definitivt artificiella. Till det mest konstlade (och därmed svårbegripliga) i reglerna hör den skillnad som görs mellan det som (i reglerna) definieras som hinder och resten av banan.

Ett hinder är ju (det hör man på namnet) avsett att göra spelet svårare. Det är därför skickliga golfare hellre ligger i ett hinder (bunker) än någon annanstans (i ruffen). Här har, kan man (som jag) tycka, något gått snett.


Ett före detta hinder (en fairwaybunker) omvandlat till en svårighet (en sk gräsbunker)
Allvarligt talat, att det blivit som det blivit med det vi idag kallar hinder verkar inte (och är inte) särskilt genomtänkt. Och är det genomtänkt så är det några som haft rejält med otur när de tänkte. Hur det hela utvecklat sig, regelmässigt, kan den som är intresserad ta del av här.

Helt klart så finns det mycket på en golfbana som vållar spelaren större problem än vad det som kallas hinder gör. Därför är det svårbegripligt (larvigt) att ha särskilda regler för vad man får göra i hinder jämfört med vad man får göra på banan i övrigt. Det är i alla fall min uppfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar