måndag 20 september 2010

Mizuno TP-9Mizuno TP-9  kom 1986. Modellen blev snabbt populär bland tourspelarna och kom att användas av, bland andra, Faldo, Lyle och Olazabal. Faldo hade TP-9:or i bagen när han vann US Masters 1989. Beteckningen TP, som utläses Tour Proven, är alltså inte överdriven.

Designen med den karaktäristiska "vingen" går tillbaka på klubbor Mizuno tillverkade redan på 1930-talet. Trots att TP-9 är en gammal modell som sedan länge gått ur produktion används den fortfarande av många spelare.

Loften är tämligen traditionella med en PW på 50 grader (att jämföra med de blad Mizuno tillverkar idag där PW:n har 47 graders loft), en järnnia med 45 graders loft och därefter 4 grader mellan varje klubba till den förhållandevis strongloftade järntrean med 21 graders loft. Skaftlängden för järnfemman är, enligt standardspecifikationen 37,75 tum.

Som kuriosa kan nämnas att TP-9 återlanserades på USA-marknaden 1999 men då endast som vänsterklubba.

Det var inte bara tourspelarna som gillade TP-9:an utan den sålde bra - för en bladklubba - även bland hängivna golfare ute på de svenska golfklubbarna. Många av dessa föll emellertid för den massiva reklamen från tillverkarna (som ville sälja nya och påstått lättspelade klubbor) och övergav sina blad. TP-9:orna, många set i mycket gott skíck, hamnade på vindar eller i garderober och står där än idag och samlar damm. Rätt ofta kommer därför TP-9:or ut till försäljning på Blocket och andra liknande sajter. För den som vill ha en riktigt bra bladklubba men inte vill eller kan betala vad ett nytt set kostar är det definitivt en modell att hålla utkik efter. Faktum är att det finns spelare som skaffat TP-9:or och "retrofittat" dem med nya skaft. Som om det skulle vara något fel på Dynamic Gold...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar