onsdag 29 september 2010

Ryder Cup - tillkomst och utveckling

Tävlingen har fått sitt namn efter Samuel Ryder som instiftade den och skänkte själva pokalen. Den första matchen spelades 1927 på Worcester CC i Massachusets och vanns (9 1/2 - 2 1/2) av det amerikanska laget. Ryder, som gjort sig en förmögenhet på att sälja fröpåsar, var en stor entusiast och det var när han var åskådare till en inofficiell match mellan brittiska och amerikanska proffs som han bestämde sig för att försöka få detta till ett återkommande arrangemang.

Fösta gången bortalaget vann en match var 1927 (Southport & Ainsdale GC i England). Därefter dröjde det, på grund av det andra världskriget, till 1947 innan nästa match kom till stånd (på Portland GC i Oregon). Amerikanerna vann komfortabelt (11-1) och det kom att dröja ända till 1957 innan britterna vann igen (på Lindrick GC i England). Den segern blev det brittiska lagets sista och nästa gång det amerikanska laget tvangs lämna ifrån sig pokalen (1985 på The Belfry, England) var det Europas lag som stod som segrare. Skillnaden mellan lagen var, på det stora hela, de två spanska spelarna Pinero och Ballesteros.

En av de som var drivande när det gällde att ändra statuterna var ingen mindre än Jack Nicklaus som i samband med 1977 års match (på Royal Lytham & St. Annes) vidtalade representanter för brittiska PGA. Den amerikanska dominansen hade vid det laget blivit så total att det helt enkelt var nödvändigt att få till stånd en förändring som åter gjorde tävlingen spännande. Förändringen kom, mer Samuel Ryders arvingars godkännande, omgående till stånd och från och med 1979 års match har det varit Europa som ställts mot USA. Den första europeiska segern 1985 har, som säkert alla läsare av denna blogg känner till, följts av flera.

När det var ett europeiskt och inte ett brittiskt lag som ställdes mot det amerikanska blev tävlingen åter lika jämn och oviss som den varit från början. I själva verket mera så eftersom det, till följd av att resandet blivit mycket lindrigare, nu inte längre var samma nackdel att vara bortalag.

2001 års match kom, till följd av händelserna den 11 september samma år, att spelas först året därpå. Därefter spelas matcherna jämna år.

Formatet har ändrats åtskilliga gånger genom åren. Ursprungligen spelades matcherna över 36 hål. Den första dagen spelades fyra foursomematcher och den andra dagen åtta singelmatcher. Från och med 1961 gick man över till artonhålsmatcher och spealde fyra foursomematcher den första dagens förmiddag och fyra till foursomematcher på eftermiddagen. Dag två spelades singelmatcher, åtta på förmiddagen och åtta på eftermiddagen.

Fyrbollsmatcher (vad som brukar kallas bästboll) kom in i bilden 1977 och dagens format med två dagars parspel (fyra fyrbollsmatcher och fyra foursomematcher dag ett och två följda av tolv singelmatcher dag tre) har tillämpats från och med 1979.

Mycket har alltså förändrats genom åren när det handlar om Ryder Cup. Nästa förändring blir förmodligen att slå ihop Ryder Cup med den snarlika tävling (Presidents Cup) som varje icke Ryder Cup-år sedan 1994 spelats mellan ett amerikanskt lag och ett lag bestående av spelare från övriga världen utom Europa. Det logiska upplägget vore då att vartannat år spela en kvalmatch för att avgöra vilket lag som året därpå ska få försöka spela av de regerande mästarna pokalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar