söndag 26 september 2010

10.000.000 USD

I dag avgörs THE TOUR Championship presented by Coca-Cola och bonuspengarna till vinnaren är tio miljoner dollar. Därefter är det dags för Ryder Cup där inga prispengar står på spel. Vilken av dessa tävlingar är mest spännande?

Nu är visserligen inte Ryder Cup någon helt ideell inrättning. Långt därifrån. Men den amerikanska PGA-touren och dess misslyckade försök att få till en slutspelsdramatik genom ett absurt poängsystem (som reviderats varje år sedan det infördes) och absurda prispengar ställer i blixtbelysning hur ekonomiska intressen och hänsynstaganden snarare än omsorg om sporten och dess traditioner är vad som styr dagens golf. Europatouren är inte långt efter med sitt Race to Dubai.

Och apropå Dubai, vilket tror ni att vi får uppleva först? En europeisk hemmamatch i Sverige eller i Dubai. Mina pengar (!) lägger jag nog på det senare alternativet.

Den första proffstävlingen i USA spelades den 1 januari 1898 på the Ocean County Hunt & Country Club med tio deltagare och en sammanlagd prissumma om 150 dollar. Förhållandena lär ha varit tuffa med snö som virvlade i den kalla och byiga nordvästliga vinden. Vann 75 av dessa dollar gjorde Val Fitzjohn som slog sin bror Ed i särspel. De två tävlingsronderna hade Val spelat med scoren 92 - 88. Vem som sponsrade tävlingen är inte känt. På den tiden bar inte en golftävling nödvändigtvis sponsorns namn. Tydligen var spelet det som ansågs viktigast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar