fredag 3 december 2010

Ni som av någon anledning inte spelar vintergolf...

...kan ju ägna vintern åt att få ordning på er sving. Man kan göra det inomhus och den gamle svinggurun Leslie King (bortgången för ett antal år sedan) hade sin golfskola i en lokal i London. Där finns fortfarande The Swing Factory.


Vill (eller kan) man inte åka till London så kan man läsa om  Kings metod här.


Det grundläggande i Kings syn på svingen är att det inte är kroppen som sätter fart på armarna (och därmed, i förlängningen, klubbhuvudet). För alla oss som fått predikat att det handlar om att använda "de stora muskelgrupperna" låter detta kanske, åtminstone till en början, konstigt (och kanske rentav fel) men ge det en chans!


Jag har tidigare skrivit att Hogans "Five Lessons" är den bästa men samtidigt den förmodligen mest missförstådda bok som skrivits om svingen. Hogan talade ju om de stora musklerna som svingens motor och han hade säkert rätt. Det som, möjligen, är en smula svårt att ta till sig är att Leslie King hade lika rätt.Hur, frågar sig vän av ordning, hänger detta ihop? Inte kan väl två helt motstridiga teorier båda vara rätt? Rent logiskt skulle, i och för sig, båda kunna vara fel men högst en av dem rätt. Och så är det naturligtvis. Eller skulle vara. OM golf vore en exakt vetenskap. 


Hogan skrev att man vrider upp kroppen som en stålfjäder och att denna latenta kraft sedan frigörs i nedsvingen och förmeras genom det hävstångssystem som armar, handleder och klubba utgör. King menade att kroppens rörelser (uppvridning och genomvridning) alls inte har någon med att generera kraft att göra utan att man rör på kroppen så som man gör uteslutande för att skapa förutsättningar för armarna att svinga på rätt sätt och i rätt spår. man vrider alltså på kroppen för att den inte ska vara i vägen och för att armarna ska kunna befinna sig på rätt ställe.


Det finns många som spelar och svingar alldeles utmärkt enligt såväl Hogans som enligt Kings skola. En av damgolfens genom tiderna främsta, Julie Inkster, var en av Kings trogna elever. (En annan var Sean Connery som, så skotte han är, fick instruktion för att kunna göra ett trovärdigt intryck som låghandicapare när han skulle gestalta James Bond i Goldfinger.)


En bra sving ser likadan ut oavsett om den som utför den tror sig svinga så som Hogan lärde ut eller så som King lärde ut. Kroppen och armarna utför exakt samma rörelser. Det är detta som gör båda de totalt motstridiga uppfattningarna är lika rätt. Däremot fungerar vi alla olika och för vissa av oss är det lättare att få vår kropp att utföra en korrekt sving om vi tänker "Hogan" men för andra är det bättre att tänka "King".


Hör du till de (och det är de flesta) som fått lära dig en sving baserad på "de stora muskelgrupperna men har du inte fått till det så kanske det inte är dig utan instruktionen det är fel på. Du kanske är en sådan som det fungerar bättre för att tänka á la King för att få kroppen att göra det du vill. Testa. Är du inte nöjd med din nuvarande sving så har du ju inte mycket att förlora.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar