lördag 4 december 2010

Uthållig golf IV, Golfutrustningens utveckling

Haskellbollen - den lindade tredelsbollen - kom till 1898 och den typen av boll härskade, i vart fall bland de bättre spelarna, i bra precis etthundra år. Så, år 2000, introducerades Titleist ProV1, en modern, homogen, tredelsboll med uretanskal som snabbt kom att sätta en ny de facto-standard. Konceptet hade åtskilliga år på nacken och såväl Bridgestone som Top-Flite hade redan länge sålt liknande tredelsbollar men Titleists grepp om tourerna och marknaden var så starkt att deras Tour Balata och Professional hade dominerat ända till Pro V1 släpptes.


Det är alltså, om man (som man bör göra i en retroblogg) blickar tillbaka de senaste tjugo åren som materialutvecklingen börjat löpa amok. Så sent som 1992 kunde Faldo vinna The Open med en driver som designats i början av 1950-talet och då spelade också golfare -även på tournivå - med klubbor som hade åtskilliga decennier på nacken. Nu lanserar tillverkarna nya modeller inte bara varje år utan ibland även flera gånger per år. En ny driver av årets modell som inte är såld när säsongen lider mot sitt slut reas i proshopen till halva det pris (eller lägre) den såldes för när den kom. Blir den kvar till våren får han antagligen kassera den (eller ge bort den till någon junior) för då är den osäljbar.


Men det är väl fantastiskt! Att den tekniska utvecklingen går så snabbt och att vi får vara med om det! Några år till så är vi alla singelhandicapare och kan slå raka 300-metersdrives! Fast så är det inte. Precis som på persimmontiden så är de flesta golfare inte ens bogeyspelare (och de kan fortfarande varken chippa eller putta). Det låter häftigare när de slår med sina titandrivers och visst går bollen både högre och längre eftersom de nya klubborna gör det lätt att skicka iväg bollen även med en värdelös sving och en suspekt bollträff. Problemet är att de långa slagen sällan hamnar där de borde och hur brett man än klipper fairways och hur lågt man än klipper ruffen så går nu höghandicaparna i ruffen och letar efter sina bollar (och ronderna tar fem timmar eller längre).


För ungefär tjugo år sedan så jag filmen Wall Street och jag tror att det är där vi har förklaringen. Det är kapitalismen snarare än tekniken som utvecklats och det är det fenomen som kallas kvartalskapitalism snarare än vetenskapliga landvinningar som ger oss nya drivers varje kvartal.


Är det bra för golfen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar