söndag 5 december 2010

Ben Hogan Speedslot

Ett set Ben Hogan persimmonklubbor, 1, 3, 4 och 5.

Ben Hogan, världens då (och inte bara då) bäste golfare spelade med MacGregors utrustning  men var inte riktigt nöjd med de klubbor han fick. Därför bestämde han sig för att själv göra världens bästa klubbor. Om han lyckades med det? Tja, de klubbor som lämnade Hogans fabrik när han själv bestämde var definitivt bland de bästa.


1953 vann Hogan US Masters, US Open och the Open. 1954 började the Ben Hogan Company sälja klubbor. Ben hade en kompanjon och det sägs att när den första omgången klubbor var färdiga så provslog Hogan (några av) dem, dömde ut och kasserade (alla av) dem och sedan hade han varken några klubbor att sälja eller någon kompanjon.


Främst förknippar man namnet Hogan (när det handlar om klubbor) med smidda blad, men ett set innehåller också träklubbor och självklart levererade the Ben Hogan Company även sådana.


Samma set Ben Hogan persimmonklubbor, 5, 4. 3 och 1.
Historiken vad gäller järnklubborna är lätt att följa men när det handlar om träklubbor så är det svårare. Förmodlgen (eftersom trä/persimmonklubban var fulländad redan ca 1950) beror der på att man (eftersom man på den tiden vanligen sålde kompletta set bestående av 3-4 träklubbbor och 8-9 järnklubbor) beror detta på att man designade nya järn(blad)klubbor snabbare än vad man kunde hitta på nya träklubbor.


Speedslot syftar på den urfräsning som gjorts på tån. Syftet var att öka svinghastigheten (och enligt reklamen hade man, naturligtvis, genom tester i vindtunnel kommit fram till detta). Förmodligen är det BS men om det ligger ens ett uns av sanning i det så lär ju dagens 460-kubikare vara rent hopplösa (ur ett aerodynamiskt perspektiv).


Eftersom det andra världskriget ledde till en forcerad teknikutveckling och Ben Hogan 1943 enrollerades i USAF (även om han snarare spelade golf än flög) så har jag alltid haft svårt att frigöra mig från misstanken att (den helt meningslösa) urfräsingen  kommer därifrån. Bra klubbor är det (oavsett om speedsloten fungerar eller ej).


Speedsloten användes av Hogan i en rad olika modeller under hela den tid Hogan tillverkade riktiga träklubbor (och det finns även speedslotklubbor gjorda av laminerat trä).  Arnold Palmer använde en Hogan Speedslot perdsimmondriver på Oakmont 1962 och modellen var enormt populär fortfarande på 1970-talet och, i likhet med MacGregors M85W i flitigt bruk ända tills persimmonklubborna försvann från tourscenen i början av 1990-talet.2 kommentarer:

  1. Wow... kanon fina!!

    Dina?

    Javier

    SvaraRadera
  2. Yup! Och de var alldeles ospelade när jag kom över dem för en tio år sedan. Den detaljen är dock åtgärdad.

    SvaraRadera