onsdag 24 oktober 2012

Årligt underhåll

Jag har alltid, vad jag än sysslat med, varit noga med att hålla min utrustning i bra skick. Sådant brukar löna sig och dessutom så är det tillfredsställande att pyssla med sådana saker. För oss som spelar med träklubbor är det absolut nödvändigt att kontinuerligt se efter våra klenoder. Det kan räcka med en småsak som en oåtgärdad lackskada eller att man lämnar drivern med headcovern på när man kommer hem efter en runda i fuktigt väder för att skadan ska vara skedd.

Så här års är det dags för det årliga underhållet. Klubbor som inte företer några synliga skador görs ordentligt rena. Sedan brukar jag gå över klubbhuvudet med fint sandpapper (helst våtslippapper) och ge det ett fräscht lager lack. Jag använder uretanbaserad golflack. 

Har lacken skador måste dessa åtgärdas. det kan vara sprickor eller att lack helt saknas någonstans. En luring är när lacken släpt från underlaget men ändå är hel. Då kommer kniv och sandpapper fram och sedan blir det några lager lack.

Skaften brukar få en omgång med Autosol kromglans (en produkt jag har förtroende för sedan mopedtiden då jag körde en Mustang Cross Special med kromad tank).

Har någon bottenplatta eller insert börjat släppa eller någon skruv börjat visa tecken på att ge sig är det fara å färde. Säkrast är att då lämna in klubban till någon kompetent reparatör. Är man händig (eller bara djärv) så kan man annars, på vinst och förlust, ge sig på även sådana projekt själv. Det måste man avgöra själv. Däremot ska man inte spela med en sådan klubba utan att den först åtgärdats.

Greppen ska, i den ån man inte regelbundet gör det, göras rena. Gummigrepp görs skrubbas med en nagelborste (eller motsvarande) med ljummet vatten och Yes diskmedel. Därefter sköljs de av och torkas torra med en frottéhandduk. Visar de tecken på att börja torka så gnider man in dem med flytande paraffin (köps på apoteket). Paraffinet får dra in (minst 24 timmar) och därefter görs greppet rent enligt den nyss beskrivna proceduren. Eller så låter man klubban stå med paraffinet och gör rent greppet igen i vår. Lädergrepp görs rena med sadeltvål (enligt anvisningarna på förpackningen).

När allt är klart häller man upp en liten whisky (eller en kopp te) och sätter sig i soffan (eller favoritfåtöljen) med en bra golfbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar