lördag 5 mars 2011

En klassisk putter

Puttern är den viktigaste klubban i bagen. Visserligen så har spelet utvecklats (eller åtminstone förändrats) från ett spel huvudsakligen längs marken till ett spel huvudsakligen i luften men när det verkligen gäller - när bollen ska i hål - så är det att rulla som gäller. 


En bra och pålitlig putter är den största skatt en golfare kan äga. Kanske är det därför vissa tillverkare tar så obscent bra betalt för en enkel rullklubba. Betalar man några tusenlappar för, till exempel, en Scotty Cameron eller en Bettinardi för att man är samlare eller för att man har det gott ställt så är det helt i sin ordning men tror man att dyrare är bättre när det handlar om putters så är man lurad.


Hur en bra putter skulle se ut visste man redan på persimmontiden (och det finns ruggigt bra putters med hickoryskaft) och på den fronten har det inte hänt särskilt mycket sedan Karsten Solheim i början av 1960-talet sökte patent på anserputtern. Visst har tillverkarna hittat på en massa gimmicks som inserts och rymdstationsliknande klubbhuvuden men det handlar mera om desperata försök att väcka uppmärksamhet (och att sälja klubbor) än om teknologiska framsteg,


Bullseyeputtern kom på 1940-talet och har därefter tillverkats och plagierats i oräkneliga varianter. En sådan variant ser ni på bilderna ovan och nedan. Det är en lågprisputter ur GolfStores sortiment (fast den har några år på nacken och tillverkas inte längre) som fungerar precis lika bra som en putter som kostar flera gånger så mycket.


Just det här exemplaret köpte jag häromdagen för 200 kr*. Visserligen så har jag hittills bara puttat med den inomhus (i vardagsrummet och på Golfpunkten) men ännu inte lyckats slå en treputt. Dessutom gillar jag utseendet. Den kan mycket väl hamna i min bag i sommar.


*Vilket naturligtvis var ett reapris. På den gamla prislappen stod det 595:-, ett rimligt pris för en putter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar