söndag 6 mars 2011

Tycker du att de här klubborna ser likadana ut?


Etthundra år skiljer de tre klubborna på bilden. Längst fram en vacker hickoryskaftad klubba från tiden kring det förra sekelskiftet, i mitten en klassisk stålskaftad persimmondriver och längst bak en modern grafitskaftad titandriver. Först där - vid 460 kubikcentimeters volym, en restitutionskoefficient på 0,83 och en skaftlängd på 48 tum vaknade regelmakarna och bestämde sig för att sätta kraft bakom formuleringen att en klubba inte får avvika från "traditionell och vedertagen form och utförande". 


När den skrivningen tillkom såg en driver ut som klubban längst fram till höger och den har varit i kraft hela tiden sedan dess. Rimligen bör, således, regelmakarna (R&A) vara av den uppfattningen att de tre klubborna på bilden ovan har, åtminstone i allt väsentligt, "samma form och utförande". Man undrar om de skulle se skillnad på en T-Ford och en Toyota Prius...


Ibland är det nästan löjligt noga med reglerna i golf och ibland kan man uppenbarligen tillämpa dem ungefär hur som helst. Vill man vara positiv kan man säga att just denna inkonsekvens är en del av spelets anakronistiska charm. Vill man vara besk kan man säga att herrarna i R&A sovit på sin post.


Dessbättre så kan man välja själv. Det är fullt tillåtet att ägna sig åt såväl hickorygolf som spel med retroklubbor. Allt fler gör det. Alla tycker inte att spelet blev bättre när det blev lätt att slå långa och höga slag utan att det traditionella spelet - golf - utövat med klubbor som inte avvek från traditionell och vedertagen form och utförande var och är det bästa spelet. Synd att R&A inte fattade det medan tid var. Nu är det naturligtvis alldeles för stora pengar på spel för att man ska kunna räkna med att de ställer saker och ting till rätta. Fast litet utmanande är det att de forsätter att kalla det här nya spelet för gammalt och kungligt. Modernt och kommersialiserat vore en ärligare varubeteckning.


Numera är den del av R&A som sysslar med reglerna ett bolag. Bara en sådan sak...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar