lördag 26 februari 2011

Hogan Radial (underlined) -87


Efter en liten utflykt i hickorygolfens fascinerande värld (och det kan mjycket väl komma att bli mer av den varan framöver) återvänder bloggen idag till mittfåran med ett inlägg om den kanske mest lättspelade bladklubba som någonsin tillverkats. nämligen Hogan Radial. Modellen lanserades ursprungligen 1983 och fanns med i Hogans sortiment till och med 1986. Då lades den ned men ersattes redan 1987 (!) av en i stort sett identisk modell med samma namn. Det egentligen enda som skiljer de båda modellerna är att på den version som tillverkades 1987-88 är namnet Radial (på sulan) understruket.


Ett hoganblad som vem som helst kunde spela med blev naturligtvis en succé och 1992 försökte Hogan (inte mr Hogan utan räknenissarna som då tagit över ruljansen) att tjäna ytterligare pengar på konceptet genom att, för tredje gången, lansera samma klubba men då i et t gjutet utförande. Ni förstår själva. Ett gjutet hoganblad? Man kan kräkas för mindre.


Det som gör Radial till ett så lättspelat blad är den breda och rundade sulan, den låga tyngdpunkten och den generösa loftningen (PW-50 grader, J5-30 grader o J3-23 grader). Svårare är det inte och det har inte, varken förr eller senare, gjorts någon järnklubba som det är lättare att få höjd på slagen med än Hogan Radial. 


Knappast ett blad för tourproffsen men enormt populär bland medelgolfarna. Ett udda hoganblad och en ögonöppnare för alla som tror att smidda bladklubbor är svårspelade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar