måndag 28 februari 2011

Min Calamity Jane

Historierna om den putter som gått till eftervärlden som Calamity Jane tycks vara, minst, lika många som berättelserna om den kvinna efter vilken puttern fått sitt namn. I båda fallen verkar det mycket handla om skrönor (även om det ofta är bra historier) och att bena ut vad som är fakta, förbättringar eller ren fiktion är inte helt enkelt. Här är ännu en version som av författaren, Bill Fields, (eller möjligen av rubriksättaren) påstås vara "the real deal".


Lilla Märta i helfigur
Den ikoniska Calamity Jane, den hälskaftade bladputter med lagat (för de karaktäristiska lindningarna på skaftet lär ha kommit till sedan Bobby Jones helt enkelt spräckt det i ett, för honom typiskt, temperamentsutbrott, som eftergjorts i otaliga modeller och nästan lika många tillverkare och som gett namn åt denna typ av putter var i sig själv en kopia. En kopia, nämligen, av den likadana putter med vilken Jones spelade fram till 1926.


Den puttern, dvs den riktiga Calamity Jane eller, om man så vill, Calamity Jane I, ska ha haft ett blad smitt av den väl ansedde cleekmakern Robert Condie från St Andrews och ihopsatt av klubbmakaren William Winton. Puttern beskrivs som en enkel bladputter med offset och ska, enligt de källor jag funnit, ha varit rätt medfaren när Jones fick den och, sannolikt, tillverkad någon gång runt sekelskiftet (dvs skiftet mellan 1800- och 1900-talen).


På klubbhuvudet ska ha funnits såväl Wintons stämpel som Condies cleekmärke (en ros). Det finns vidare en uppgift om att ordet "special", vilket ska ha indikerat att huvudet var smitt för hand (något som man började ange särskilt när den industriella tillverkningen av golfklubbor så smått började komma igång, något som hände ungefär vid den tiden) också ska ha varit präglat på klubbhuvudet. Naturligtvis hade puttern ett hickoryskaft.


Puttern på bilden är en wintonputter men är stämplad J. Winton (vilket torde stå för James Winton) Montrose  Cleekmärket är nästan bortnött och jag har inte lyckats tyda det. Den är en enkelt bladputter med tydlig offset. James Winton var den som, 1890, startade familjen Wintons klubbtillverkning. Den här puttern bör alltså vara väldigt lik den riktiga Calamity Jane.


Calamity Jane hette, på riktigt, Martha Jane. Det är inget dåligt namn på en putter. Fast onödigt långt och dessutom vill jag hellre tilltala vad jag hoppas ska bli en god (och pålitlig) vän på svenska. Hon får hela Märta. Eller kanske Lilla Märta? Fram för lilla Märta? Eller kanske fram med lilla Märta? Det låter som ett lagom blodtörstigt stridsrop när det dra ihop sig till skarpt läge i denna fredliga kamp. Så får det bli.


...and a pretty face too!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar