söndag 3 februari 2013

Sanning eller lögn?

I år (som varje år) släpper Titleist nya versioner av sina bollar ProV1 och ProV1x. I år (som varje år) går de nya bollarna längre, i varje fall är det vad Titleist vill få oss att tro.

"Morgan* says that amateur players can expect to gain about 5 yards with the new Pro V1."

Bill Morgan, senior vice president of golf ball research and development at Titleist

Hur ska man förhålla sig till det påståendet? Som jag ser det får man väl i första hand hoppas att det helt enkelt inte är sant, dvs att det bara är om inte rent ljus så i vart fall sådana där överdrivna påståenden de som vill sälja saker brukar lägga fram. Å andra sidan så kan det ju vara så att Morgan är en genomärlig person och att vad han påsår är alldeles sant. Dessvärre finns det en del som talar för att så är fallet, främst att dagens bollar går oerhört mycket längre än vad bollarna gjorde för bara något eller några decennier sedan. Och Titleist (liksom övriga tillverkare) har ju varje gång de släppt en ny boll marknadsfört den med liknande påståenden om ökad längd. Är det sant bör bollen förbjudas. Bollarna går redan tillräckligt långt. För långt. Vad spelet definitivt inte behöver är bollar som går fyra och en halv meter längre än vad fjolårets ProV1:a gjorde.

Fast så kommer inte att ske. R&A och USGA kommer att fortsätta med hemliga experiment med bollar som går mer lagom långt men inte tusan kommer de att nypa till Titleist. Jag skulle bli oerhört förvånad om det skedde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar