måndag 15 april 2013

Ledsamt

Naturligtvis skulle Woods ha diskats när han erkände att han medvetet droppat ungefär två yards från den plats han enligt reglerna skulle ha droppat, låtit bli att korrigera detta, inte tagit upp någon plikt för att sedan signera och lämna in sitt scorekort. Att tävlingsledningen medan han fortfarande var ute på banan fick ett telefonsamtal och med anledning av det tittade på bilderna och (felaktigt) kom fram till att han droppat korrekt saknar betydelse. Däremot saknade det uppenbarligen inte betydelse att man, nu när Woods var med i leken igen, hade bland de högsta tittarsiffrorna någonsin. Att golf nuförtiden primärt handlar om pengar kunde knappast ha demonstrerats tidigare.

Hur ska vi nu förhålla oss till reglerna? Ska vi fortsätta att iaktta och upprätthålla dem? Ska, till exempel, en junior som gör något liknande som det Woods gjorde fortfarande diskas eller ska vi i fortsättningen vara litet mer förlåtande? Eller ska vi, som man ju också gjorde i Masters, vara hårdare mot juniorerna   än mot de etablerade spelarna? Jag kanske är litet bakvänd men i min värld hade det varit rimligare att göra precis tvärtom mot hur herrarna i Augusta skötte saken. Hålla på reglerna när det handlar om en av världens främsta spelare som dessutom hade en realistisk chans att vinna men vara litet hyggligare mot den säkert rätt skärrade 14-åring som lyckats kvalificera sig till start.

Den sätt på vilket man vänt ut och in på reglerna för att hålla Woods kvar i tävlingen är den största regelskandal jag upplevt. Det är illa nog när en spelare fuskat - och det är precis vad Woods gjorde, dessutom för att skaffa sig en fördel - men när de som är satta att upprätthålla reglerna inte har integritet nog att göra det, ja då blir det hela rätt meningslöst.

De sk majors är golfens skyltfönster. Nu har man visat att det där med reglerna och at alltid följa dem inte är så himla viktigt. I så fall måste samma sak rimligen gälla för spelet i stort, särskilt på den mer blygsamma nivå där de flesta av oss spelar. Nu verkar det alltså vara helt klart att man kan göra litet som man vill. De där ibland rätt krångliga reglerna för hur och var man får droppa är det inte så noga med. Tycker man att man får ett bättre läge om man droppar någon meter eller så fel så får man tydligen göra det. Plikt för att man spelat från fel plats behöver man bara ta upp om någon kommer på en och det där med att man skulle diskas för att man signerat en för låg score? Glöm det!


Jag är så less på hel sk*ten att jag inte ens iddes sitta uppe och se ens slutet av gårdagens sändning. Läste nyss att Scott vann i särspel mot Cabrera. Kul, men det hela känns inte särskilt intressant. Det är liksom inte golf längre, bara underhållning och business. Det kändes rätt bra att stänga av TV:n och i vart fall inte bidra till de höga tittarsiffrorna.


Den som vill fördjupa sig i vad som var fel i Woods och tävlingsledningens agerande kan lämpligen göra det i den här välskrivna blogartikeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar