torsdag 17 maj 2012

En klassiker

1.62 tum (British Size)

Hjärteresset är min favorit


799:- avser något annat. De här bollarna är nog inte till salu...

Pron och jag stod i shopen och tittade tårögda på en låda Penfold Ace (givetvis i den gamla brittiska storleken). Inte bollar i papper (som de ju brukade vara, individuellt förpackade) utan ett helt dussin i en kartong! Fast det är klart, det var reklambollar. Honeywell. Så det skulle väl vräkas på då (redan på den tiden).

2 kommentarer:

  1. Hur mycket skiljer det egentligen i storlek? Den ser pytteliten ut på bilden.

    SvaraRadera
  2. Enligt de regler som nu gäller måste bollens diamater vara minst 1,680 tum (42,67 mm). Skillnaden är alltså 0,06 tum, dvs inte särskilt mycket. Å andra sidan, eftersom vi talat om en sfär, så gör ju även en liten ökning av diametern rätt mycket för volymen. Bollarna ser väldigt olika ut och har klart olika spelegenskaper.

    Den nuvarande bollen kallades förut för "den amerikanska" eftersom det var den storlek man spelade med där. För Europas del kunde vi ha gått över till den bollen redan efter andra världskriget (då den brittiska bollproduktionen var sönderbombad) men britterna är ett konservativt släkte...

    Intressant är hur Ben Hogan, när han kom över för att spela (och vinna) The Open testade såväl den amrikanska som den brittiska bollen och kom fram till att den mindre bollen fungerade bäst när det handlade om linksgolf.

    SvaraRadera