tisdag 29 januari 2013

Svepa - vad är det?

Jo, det är faktiskt sant. På ett diskussionsforum om golf finns en tråd om vad det är att svepa iväg bollen. Fast det är kanske inte så konstigt. I all välmening (för att få dem att sluta slå upp på eller "skopa" bollen så har nybörjare fått veta att de ska "slå ned på bollen") och detta har de tagit till sig. Att de sedan spelar med klubbor som har sulor som smärre kontinenter och bedriver sin teknikträning från mattor gör att de kommer undan med att ta detta råd - att slå ned på bollen - bokstavligt. Många slår ned på bollen med alla klubbor (utom, möjligen, puttern). Men det är varken vackert eller effektivt. Pröva att göra det med ett smäckert smitt blad och från en mjuk fairway så inser du - i vart fall om du inte är begåvad med en 100%-ig bollträff - att metoden har sina klara begränsningar. 

Egentligen så är det hela väldigt enkelt. Bollen ska förflyttas framåt så den kraft man applicerar ska naturligtvis komma bakifrån. Uppåt kommer bollen att gå eftersom den klubben du använder har loft och skruv kommer den, av samma anledning, att få. det är helt enkelt inte nödvändigt (eller ens önskvärt) att slå bollen i någon annan riktning än den dit man vill förpassa den. Ju längre sträcka som klubbhuvudet färdas - i höjd- och längsled - längs den linje efter vilken man siktar desto större är chansen att man åstadkommer ett effektivt slag i just den riktningen.

The 'long apex' ... a straight, sustained contact with the ball through impact


Läs Leslie Kings lektioner (bilden ovan är från lektion nummer 3) som ni kommer till via en länk till höger på den här sidan. Det brukar jag alltid göra innan en ny säsong börjar.

Att slå ned på bollen kan naturligtvis vara nödvändigt om den ligger i en grop, tex efter en uppslagen torva, men det är det inte när den ligger bra på fairway. Sitter den upp i gräset (tex i semiruffen) eller är peggad så kan det vara direkt olämpligt.

1 kommentar:

  1. Det är klart man måste slå ner på bollen, speciellt med järn ock persimmon. Men det är lätt att misstolka vad det betyder. Om man svingar flackt blir det inte någon stor torva.

    SvaraRadera