söndag 29 maj 2011

För lätt och för svårt

Att den otyglade utvecklingen på materialsidan fundmentalt förändrat förutsättningarna för spelet kan ingen bestrida. Vanliga hackare spelar väl, i och för sig, ungefär lika illa som de gjort i alla tider även om de oftare får till ett passabelt slag men det spel eliten idag ägnar sig åt skiljer sig avsevärt från spelet under stål- och persimmoneran. Eftersom långa drives (och lång carry) numera är vardagsmat har gamla fina banor förlängts. Inte ens juveler som Augusta National och Old Course har lämnats orörda.


Det långa spelet har blivit så förhållandevis enkelt för proffsen att man börjat sätta upp banorna svårare med vansinnigt tät ruff. Den senaste trenden är supersvåra greenområden och greener där en mycket liten miss inte längre innebär en tvåputt utan att bollen rinner av greenen och ner i något elände. Det är naturligtvis ett sätt att hålla scorerna uppe men särskilt roligt är det knappast, vare sig för spelare eller publik.


I helgen spelades en Nordea Tour-tävling på Kronholmen. Genomgående höga scorer, få röda siffror och, enligt vad som rapproterats, svåra greener och tuffa flaggplaceringar. På Wentworht råder närmast upprorsstämning bland tourspelarna över hur svårt banan satts upp. Bland de mest högröstade kritikerna räknas Casey och Poulter.






Nu tror jag inte, inte på allvar i alla fall, att vi kommer att få se en återgång till riktig golf med riktiga klubbor på tourerna. Proffsen skulle antagligen gnälla ännu mer om man tog deras metalwoods och grafitskaft ur bagarna. Däremot ser jag en trist konsekvens av att spelet blivit för lätt för de bästa spelarna och vad man från banbyggarnas sida gör för att kontra det. Vi vanliga golfare tvingas ju spela på samma omöjliga grener/greenområden och saknar verktygen för detta. Därför ifrågasätter jag banor som Bro Hof och ombyggnader som den man gjort på Kronholmen. Det är inte roligare för oss bogeyspelare att spela på sådana banor än på banor med mer normala greener. Det är bara svårare och tar längre tid. En mer traditionell mästerskapsbana, som Barsebäck Masters Course, är en mer juste utmaning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar